به گزارش راهبرد معاصر، بیل کلینتون رئیسجمهور پیشین آمریکا در مصاحبهای از این که اوکراین را در دهه ۱۹۹۰ به دست کشیدن از تسلیحات هستهای خود واداشت، ابراز پشیمانی کرد.
او در مصاحبه روز سهشنبه (چهارم آوریل) با یک رسانه ایرلندی مدعی شد اگر کییف هنوز سلاح هستهای داشت، روسیه به اوکراین حمله نمیکرد.
کلینتون به آرتیای گفت: من ناراحتی شخصی حس میکنم زیرا آنها [اوکراین] را واداشتم تا با کنار گذاشتن تسلیحات هستهای خود موافقت کنند. هیچ یک از آنها باور ندارند که روسیه این کار احمقانه و خطرناک (حمله به اوکراین) را اگر اوکراین همچنان سلاحهای خود را در اختیار داشت، انجام میداد.
وی در ادامه اظهاراتش گفت: میدانستم رئیسجمهور پوتین از توافقی که رئیسجمهور یلتسین انجام داد مبنی بر عدم مداخله در مرزهای سرزمینی اوکراین حمایت نمیکند--او توافق کرد زیرا میخواست اوکراین تسلیحات هستهای خود را کنار بگذارد.
رئیسجمهور پیشین آمریکا افزود: رئیسجمهور پوتین آن را نقض کرد و ابتدا کریمه را گرفت. حس وحشتناکی در این خصوص دارم زیرا اوکراین کشوری بسیار مهم است. فکر میکنم آنچه آقای پوتین انجام داد بسیار اشتباه بود.
به گزارش شبکه سیانان به نقل از وزارت خارجه آمریکا، در ژانویه ۱۹۹۴ کلینتون توافقی سهجانبه را با بوریس یلتسین رئیسجمهور وقت روسیه و لئونید کراوچوک رئیسجمهور اوکراین امضا کرد که طبق آن کلیه تسلیحات هستهای در خاک اوکراین به روسیه برای برچیده شدن منتقل میشد. این اقدام تلاش برای حذف تسلیحاتی بود که بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در خاک آن باقی مانده بود.
طبق اسناد کاخ سفید، در دسامبر سال ۱۹۹۴، اوکراین به عنوان کشوری غیرهستهای به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای ملحق شد و آمریکا، روسیه و بریتانیا به آن تضمینهای امنیتی ارائه کردند و معاهده استارت اجرایی شد./ فارس